Sterrenstof

 

Sterrenstof is nu HIER te bestellen. Hieronder vind je de uitleg waardoor Sterrenstof is ontstaan.

“Ik zie iets dat ik niet kan duiden”, waren de woorden van de gynaecoloog waardoor de wereld van mijn vrouw en mij op de kop kwam te staan. We hadden net de familie en vrienden verteld dat we zwanger waren. Onze dochter stond te dansen in de kamer toen ze hoorde dat ze een grote zus zou worden. En nu dit… Maar het was te vroeg om conclusies te trekken. Maar het voelde allerminst goed.

6 weken later konden ze meer zien. Maar de klap werd alleen maar harder. Er was van alles mis. Een dag later zaten we in het WKZ in Utrecht. De snelheid waarmee de afspraken zich opvolgden verraadde de ernst van de situatie. Hier is geen handleiding voor.

Met tips van het maatschappelijk werk van het WKZ betrekken we Lize bij ons verdriet.Het is ook haar broertje. Zijn hartje is stuk, zo leggen we haar uit. Lize is 3, ze neemt het aan van ons aan, net zoals ze van ons aanneemt dat Sinterklaas bestaat. Zonder enige twijfel…

De onderzoeken volgen en het verdriet wordt groter en groter. Dit kindje gaat geen eerlijke kans krijgen. Het zal geboren gaan worden en het zal direct overlijden. Verdriet was nog nooit zo intens. “Wat vertellen we Lize?”, is één van de vele vragen die we hebben.

In de weken naar de bevalling toe leggen we Lize uit dat haar broertje een sterretje wordt. Een sterretje klinkt zacht, is lief en is altijd aanwezig. Soms zichtbaar en soms niet.

“Maar papa….”, zegt Lize, terwijl ze op een zaterdagochtend tussen ons in ligt in het grote bed. “Ja Lize.”, antwoord ik. “Maar hoe wordt hij dan een sterretje?”,vraagt ze terwijl ze me met grote ogen aankijkt.
Mijn adem stokt even. Hoe ga ik dit in hemelsnaam uitleggen. En dan schiet het me te binnen…
“Als je broertje geboren is gaan we samen met hem naar de sterrenfabriek….”,zeg ik. Lize hangt aan mijn lippen.

In de jaren na de geboorte van Lennon komt het verhaal dat Nusa en ik Lize hebben verteld regelmatig ter sprake wanneer mensen ons vragen hoe we deze heftige gebeurtenis met Lize hebben gedeeld. Telkens als ik de mensen over “Sterrenstof” vertel zijn ze ontroerd, maar ook vol enthousiasme. En dat zet me aan het denken.

Ik besluit om het verhaal op papier te zetten. In korte verzen die begrijpelijk zijn voor kinderen. Het verhaal blijft nog even op de plank liggen. Totdat ik mijn zus Monique erover vertel. En zij vol enthousiasme aanbiedt om de tekeningen erbij te maken. “Sterrenstof” is geboren!

Samen met grafisch vormgever Amy Besten en Freddie Drijsen van Boekengilde krijgt“Sterrenstof” steeds meer vorm. “Sterrenstof” is nu beschikbaar voor alle (toekomstige) ouders van een stilgeboren kindje.

“Sterrenstof” is het boek dat Nusa en ik gemist hebben in de periode voor en na de geboorte van Lennon. En nu is het er. Zonder Lennon zou het er nooit zijn geweest.

“Sterrenstof” is voor alle vader en moeders, opa’s en oma’s, ooms en tantes, meesters en juffen en een ieder die het wil gebruiken om een kind uit leggen hoe een sterretje “geboren” wordt. “Sterrenstof” is bedoeld om bij te dragen aan een mooie en goede verwerking na overlijden van een broertje of zusje.

Wilt u contact met Robert of Monique Lentelink? Stuurt u dan een mailtje naar sterrenstof@opdegoededingen.nl

Op 12 december is ‘Sterrenstof’ gepresenteerd. ‘Sterrenstof’ is nu hier te bestellen.