Blog

Ik wil en ik kan niet meer stil zijn!

Al een tijd volg ik op de zijlijn de hele discussie over de NIPT test . NIPT is een nieuwe test, die nu als proef in Nederland vanaf 1 april 2014 beschikbaar is binnen de TRIDENT studie. In deze proefperiode wordt de test aangeboden aan zwangere vrouwen die op basis van de combinatietest een verhoogde kans op een kind met trisomie 21 (downsyndroom), trisomie 18 (edwardssyndroom) en trisomie 13 (patausyndroom) hebben of vanwege andere medische redenen. De NIPT is een test waarbij het bloed van de moeder wordt gebruikt om in het laboratorium te testen of het ongeboren kind mogelijk trisomie 21, 18 of 13 heeft.  www.meerovernipt.nl/

Nu willen ze deze test aan alle zwangere vrouwen aanbieden.  En sinds dit bekend is gaat er op verschillende media een bom van meningen los. Een bom van meningen over of er wel of niet deze test beschikbaar moeten maken voor alle zwangere, maar vooral een bom van meningen of het besluit wat je als ouder neemt na aanleiding van deze test. En daar heb ik me tot nu mezelf afzijdig van gehouden. Helaas heb ik dit niet helemaal kunnen vol houden en ben ik reacties van mensen gaan lezen. Ik ben echt geschokt wat mensen zeggen. Zo respectloos, zo beoordelend en zo veroordelend!

Ik snap niet dat er zo weinig respect is voor elkaar. Wie welke keus maakt met welke reden dat is, dit is ok. Welke keus ook. Wie ben jij en wie ben ik om te oordelen over iemands  keuze’s en leven.

Een week geleden heb ik zelf gereageerd op een post. Het ging over het programma ‘De laatste downer’. Ik moet bekennen dat ik het programma niet gezien heb. Dit was een reactie van iemand op Facebook. De strekking van het verhaal was (hoe ik het geïnterpreteerd heb) dat diegene bang is dat er straks geen plek meer is voor mensen met het down syndroom, dat dit diegene verdrietig maakt. En dat er een negatief beeld geschetst wordt over kinderen met een beperking.

Ik zal mijn reactie letterlijk citeren: ‘Volgens mij maakt iedereen een keuze uit liefde voor zijn kind. Helaas kan ik hier over mee praten en hebben wij ons zoontje Lennon laten gaan uit liefde (hij had geen down overigens, niet dat dat uit maakt) Elke keus daarin die een ouder maakt is ok, en heel bewust en weloverwogen gemaakt’

Nou de reacties die daarop volgden vond ik schokkend. Niemand maar echt niemand die een woord van medeleven kon geven.  Helaas wordt het nog erger.. ..

Ik kreeg reacties als:

  • Het doet me veel verdriet dat deze “mensen” blijkbaar niet “gewenst zijn”
  • ‘Het past tegenwoordig niet in het straatje, een kindje met beperking! En tegenwoordig kunnen ze zichzelf niet wegcijferen!’
  • ‘Ooit een kindje met down syndroom gezien dat niet gelukkig is???’

Echt hoe bestaat het!! Waar haal je het lef vandaan om trotse ouders van een prachtige zoon/dochter zo te veroordelen op hun keuze, een keuze gemaakt uit liefde voor hun kind. Ouders met een gebroken hart, ouders die leven met het gemis van hun kind…

Ik voel me niet persoonlijk aangevallen door deze mensen met deze uitspraken, ze hebben immers geen idee. Geen idee wie ik ben, geen idee wat een prachtige zoon wij hebben, en geen idejust lovee welk leed wij hem bespaard hebben.

Ik wordt woest en verdrietig van hoe respectloos deze reactie’s zijn. Ik wil en ik kan niet meer stil zijn!

Lieve ouders, stop met elkaar te beoordelen. Heb respect voor elkaars keuze, laten we het leven makkelijker maken in plaats van moeilijker. In plaats van iemand aan te vallen, steun elkaar. Zeg ‘ik heb respect voor jou, respect voor jouw keuze.’ Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn,  maar heb in alle respect met elkaar een gesprek.

 

Nusa

Over mij, een hardloopster,een moeder van Lize, Lennon★ en Siep, getrouwd met Robert, hou van het leven, hou van reizen, fotografie en van ontwerpen en alles wat te maken heeft met papier ,pennen en stationery.

2 reacties

  • Anita

    Prachtig verwoord Nusa. Ben het helemaal met je eens. Respect en elkaar in de waarde laten…voor velen niet de gewoonste zaak. Men moet overal “wat van vinden…” kan er soms met mijn verstand niet bij.

    Ik had het niet beter kunnen verwoorden, topper ben je!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *